dinsdag 25 juni 2013

Mijn Galileo sokken 2

Mijn Galileo sokken zijn klaar! Het was echt een feestje om ze te breien. Het is een meebreiproject dat in 4 gedeelten gepresenteerd werd door World of Yarn.

Hier liet ik de boord en het been gedeelte al zien. Er kwamen veel reacties en Roos was zo enthousiast dat ze ook begonnen is met het breien van deze sok. Ze is een ervaren breister, maar sokken waren nog niet vaak van haar breinaalden afgerold. Compliment voor je durf, want het is bepaald niet een beginners sok.
Met name het hielgedeelte was zo uitgebreid beschreven dat je de draad gemakkelijk kwijt raakte..... 
Mijn hiel was snel klaar en toen ben ik maar door gegaan met  de voet. In mijn vorige bericht twijfelde ik nog hoe ik de voet zou breien. Was er gauw uit en deed het  precies volgens het patroon want dat was toch wel heel mooi.

Ik gebruikte de tel tekening van het originele Engelse patroon en van dit gedeelte van de sok heb ik echt genoten.Zo leuk om te doen.
En nu zijn ze dus klaar... Heb ze vandaag maar aangetrokken, want deze sokken houd ik voor mijzelf. 

Eind deze week komt weer een verrassings pakket van Wol met verve wie weet zit er weer een mooi wolletje in voor een volgend sok project, maar misschien ook wel heel iets anders. Ik heb nog een aantal prachtige sok patronen liggen en er zijn plenty te vinden op het Wereld Wijde Web.

zondag 16 juni 2013

Mijn geweven V-shawl

Toen ik eind april bij Carolien was heb ik de meeste tijd besteed aan het weven van deze omslagdoek/V-shawl. 

Wij hadden van te voren het een en ander besproken en toen ik op de maandag rond het middaguur in Utarp aankwam stond het weefgetouw met de schering er op al klaar. Na de lunch ben ik direct begonnen met weven.

Het is een dubbelweefsel en dat had ik nog nooit gedaan. Je weeft 2 lagen boven elkaar met 2 schuitjes. Het principe had ik al snel door. Ik besloot om de 3 verschillende kleuren van de schering ook in de inslag te gebruiken, anders wordt het een saai werkje.... 
De optimistische kijk van Carolien om alles in 1 dag te weven liet ik al snel achter mij. Het zou wel wat meer tijd nemen.
Na ruim 1 meter begon ik aan de punt. 
Je knipt aan de achterkant 2 draden van de schering los en die draden gebruik je als inslag; de draad van de bovenste laag weef je in de onderste laag en de andere draad komt dan in de boven laag. Het weefsel gaat aan de V-kant dicht. Dit neemt heel wat tijd. Carolien knipte de draden door en gaf ze een voor een aan mij. Het lukte wonder wel.
Al met al duurde dit wel erg lang. Je moet voorzichtig weven; niet te strak, maar ook niet te los. 
We hebben wel een handigheidje bedacht om een paar draden tegelijk door te knippen en zo vast te zetten, zodat ik het alleen kon doen.
Op donderdag avond was het weven klaar - ik was natuurlijk niet de hele tijd bezig geweest met dit werkstuk; voor de afwisseling had ik de katten geweven, die ik al eerder heb laten zien. Ook maakte ik een kleurig taqueté weefsel voor kaarten; dat hebben jullie nog te goed.... ik ben een middag naar Dornum geweest en we zijn druk bezig geweest met ontwerpen.
Thuis heb ik de afwerking gedaan: het weefsel nakijken op onvolkomenheden en die verhelpen.
Draden op de juiste lengte knippen en franje draaien. Hier ben ik ook nog al een tijdje mee bezig geweest.
De V-shawl is al een poosje klaar hoor, maar ik  was druk met van alles en nog wat. Ik was van plan om een mooie foto ergens in Harlingen te maken, maar het kwam er nog niet van. Vanmiddag zaten we lekker in de tuin en toen heb ik de shawl in een rozenboog gehangen. 
De blikvanger is natuurlijk de achterkant en daar zit dus ook de meeste tijd in.
Verder heb ik heerlijk aan mijn Galileo sok zitten breien; die is bijna klaar. Ik heb niet gewacht op de laatste clue, maar op Ravelry kun je het patroon gratis downloaden,  wel in het Engels, maar dat is geen probleem. Het duurde me te lang.
Het is een prachtige sok geworden. Ben natuurlijk al weer op zoek naar het volgende sokken patroon, maar eerst een paar 'gewone'sokken voor kleinzoon Berend.



vrijdag 7 juni 2013

Mijn Galileo sokken

Er worden in deze weken heel wat Galileo sokken gebreid.
Vanaf 13 mei 'loopt' dit project georganiseerd door World of Yarn via een Yahoogroep waar ik lid van ben. Niet dat ik erg actief ben, want de berichtjes vliegen je om de oren over zaken waar ik niet echt in geïnteresseerd ben. Maar de sok ziet er best goed uit en daar gaat het om.

Mijn sokkengaren komt van Wol met verve en is de kwartaalselectie van 2013. Een prachtige hand geverfde sokkenwol: 44% scheerwol/42% katoen en 14% nylon.Ideaal voor deze tijd van het jaar.
De eerste hint was snel klaar want het was maar een kort boordje, maar daar kwamen dus heeeel veel berichten over....
Het kabeltje was voor de drie maten verschillend - het grotere aantal steken moet ergens zitten-; dit was overigens heel duidelijk beschreven, maar ja... 
Ik heb mijn eigen draai aan het kabeltje gegeven door het in de ene sok voor langs te draaien en in de andere achter langs. In mijn maat moest het om en om maar dat vond ik wat rommelig.
Wachten op de volgende aanwijzing en toen kon ik lekker door breien.
Je kunt een kraaltje (rocaille) mee breien en dat heb ik gedaan. In het pakket dat ik van Wol met Verve ontving zaten deze kraaltjes en ook de dunne haaknaald om ze in het breiwerk te krijgen.
Dat lukte prima en er zijn nog kraaltjes genoeg om het patroon Dew Drops te breien dat bij de kwartaalselectie hoort; dat ga ik zeker nog breien, maar dan van een ander mooi wolletje.
Als je ook een enkel kraaltje wilt inbreien kijk dan naar dit filmpje van You Tube.
Of ik de voet zo ga breien als de Galileo sok aan geeft weet ik nog niet; ik vind dat gedeelte van het patroon wat druk en ik denk dat ik gewoon doorga op de bovenvoet met het gaatjes patroon, maar dan natuurlijk zonder kraaltjes. De beslissing hoef ik nu nog niet te nemen want eerst komt hint 3 en dat is de hiel. Maandag kan ik weer verder......