zondag 6 januari 2013

Sokken

Gisteren waren Heer Bommel en ik even in de Intratuin voor een kopje koffie en een broodje. Daar hadden we wel zin in na de wekelijkse boodschappen bij een bekende blauwe grootgrutter. Op weg naar de uitgang kwamen we langs de afdeling woon accessoires en daar keek ik mijn ogen uit. Heel veel Zpagetti in verschillende pakketjes compleet met dikke haaknaald. Maar dat was nog niet alles: Een wand vol bolletjes katoen, haaknaalden, breinaalden, breiboeken, Arne en Carlos met hun kerstballen, losse bollen Zpagetti en nog veel meer.... 
Nu heb ik niks met dat dikke garen, maar ik zag ook een heel leuk boekje waar ik wel wat mee heb.

Dat belandde dus direct in de winkelwagen. Eigenlijk vind ik het niks dat zo'n zaak ook een graantje mee pikt van de hype breien en vooral haken. Ze doen maar...
Het is een leuk boekje met heel wat patronen: kabels, ajour, structuur, geraffineerd en huissokken. Het zijn allemaal mooie inspirerende bruikbare patronen. De voorbeelden in het boekje zijn bijna allemaal gebreid met Regia garens.
Er is ruimte voor notities en achterin zit een Naalddiktemeter;  altijd gemakkelijk om bij de hand te hebben.
Ik brei graag sokken, meestal voor mijn schoonzoon en voor de kleinzonen, maar ook voor mijzelf. Ik heb er heel wat maar er kan altijd wel weer wat bij. 
Nu ben ik bezig met een kabel sok. Geïnspireerd door de diverse Visserstruien kwam ik terecht op de schitterende site van Erkenraadje en deze Scheveningse Draai ben ik aan het breien. Inmiddels is er één klaar en nummer twee is een stukje op weg. Meestal brei ik twee sokken tegelijk op de rondbreinaald, maar met dit kabelpatroon moet je erg opletten dat alles goed gaat en ik ga op safe. 
Als het paar compleet is show ik ze wel wat uitgebreider.
De wol komt van Wol met Verve waar je prachtige garens kunt kopen en ook vezels om te spinnen. Echt een aanrader als je iets bijzonders wilt. 
Voorlopig staat het breien van de tweede sok op een laag pitje want ik moet me eerst concentreren op mijn weefwerk. Ik ben bijna klaar met het weven van 5 meter stof in 2 patronen en dan moet er nog genaaid worden ook. De opdracht moet 22 januari klaar zijn. Moet lukken. Ik kan de stof nog niet laten zien, maar ik kan wel zeggen dat het heel mooi  is.. En verder ben ik bezig om een give away te organiseren: ik ben stilletjes aan mijn tweede jaar als blogger begonnen en dat vind ik wel wat waard.

25 opmerkingen:

  1. Wat een mooi patroon! groet, Alida

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, raar is dat hè, dat ze bij zo'n zaak als Intratuin dan ineens allerlei handwerkspullen verkopen. Die willen meeliften op de hype. Vanuit handwerkoogpunt gezien is het wel fijn dat het nu even een hype is, zo gaan er weer meer mensen aan het handwerken en 'sterft het niet uit'. Maar voor handwerkzaken die het na al die magere jaren eindelijke eens wat drukker krijgen, is het natuurlijk wel zuur.
    Weet je dat ik nog nooit sokken heb gebreid? Mijn oma kon het heel goed en heeft het mijn nichtje wel geleerd, maar op een of andere manier is het er bij mij nooit van gekomen. Het lijkt me heerlijk om te doen, dus als ik eens meer tijd heb, ga ik het toch eens proberen. Jouw sokken inspireren me in ieder geval!
    Ik ben heel benieuwd naar je weefwerk. Vijf meter is een heel eind, daar ben je wel een poosje zoet mee, denk ik.
    Een fijne dag en veel handwerkplezier!
    Groetjes,
    Paula

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je sok is leuk! inderdaad vreemd dat die grootgrutter dit soort spul verkoopt. Aan één kant leuk want zo krijgt 'het grote publiek' het ook te zien. Aan de andere kant jammer want de 'handwerkwinkel' kan nooit tegen zulke prijzen op. Het wordt naar mijn gevoel iets vluchtigs. Maar toch, er zal vast wel iemand aan het handwerken blijven na bij deze gg een bol gekocht te hebben. Toch? Fijne week.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie sok en wat een handig boekje! Dank voor de link van Erkendraadje, ik ga er snel een kijkje nemen.
    Succes met je weven, wat een lang end! ;-)

    groetjes weer
    marjan

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi hoor je sok ook de kleur ,wat leuk zo n zakboekje altijd handig ben ook nbenieuwd naar je weefwerk ,gr marloeskreatief

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een mooi patroon in je sok. Veel plezier met je sokkenbreiboekje.
    Je komt tegenwoordig op de vreemdste plaatsen garens en breiboeken tegen. Soms kan ik het ook niet laten een boekje te kopen.
    Ik ben nieuwsgierig naar je weefproject!
    Groeten, Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je hebt maar plezier in het sokken breien.
    Ik brei ook graag, maar liever een trui of sjaal dan sokken.
    Nu brei ik die wel hoor, als ze nodig zijn.
    Jou patroon is mooi met de kabels, en dat maakt het dan weer leuk.
    Heel vroeger breide ik blauwe knie kousen, met kabels. Voor mijn zwager, originele die bij het Fries kostuum passen.
    Groetnis Annie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk Annie, ik breide ook voor Heer Bommel blauwe kousen voor bij het Friese kostuum. Hij draagt het nooit meer..is er wat uitgegroeid...

      Verwijderen
  8. Wol bij de Intratuin, grinnik. Ik denk dat jij er ook een beetje om moest grinniken. Of niet? Maar joh, je gaat er ook lunchen en koffiedrinken, dus waarom geen wol kopen? Willen we echt wat moois, dan gaan we toch naar de speciaalzaak. Tenminste, zo doe ik het hoor :-) Ik ben benieuwd naar je weefsel, maar ik zal mij geduld bewaren. Succes en veel plezier ermee en ik hoop dat je je deadline gaat halen. Je klinkt alsof je er gerust op bent, dus daar heb ik alle vertrouwen in :-) Fijne dag en groet (ook aan heer Bommel) vanuit het kleine dorp bij de zee. Niet zo heel ver van Scheveningen trouwens :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat een geweldig mooie sokken. Gelukkig heb ik een zus die ook sokken breit en dus ben ook ik regelmatig 'aan de beurt' om een paar te krijgen. Ik brei wel maar echt geen sokken... groet @

    BeantwoordenVerwijderen
  10. dat worden hele mooie sokken.....en het lijkt me een heel handig boekje.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat zijn je sokken prachtig, garen en patroon.
    Dat ze nu ook al boekjes en garens hebben bij het tuincentrum wist ik ook niet. Fijne week,

    BeantwoordenVerwijderen
  12. wat een mooie sokken worden dit.
    Sinds kort ben ik begonnen met sokken breien (wat op mijn leeftijd vreemd wordt gevonden. Ik ben 38 jaar).
    Maar mag ik zo vrij zijn om te vragen waar ik een duidelijk nederlands patroon kan vinden van 2 sokken tegelijk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hoi anouk, ik vind het niet vreemd dat je sokken gaat breien. je trekt je toch niets aan van wat een ander er van vindt... ik heb 2 sokken tegelijk leren breien uit een boek. Het kost wel wat ,maar je hebt direct 17 patronen. titel: twee sokken tegelijk.
      Als je op google zoekt kun je ook wel wat vinden.

      Verwijderen
    2. Hartelijk dank voor uw reactie. Ik ga het boek vragen als verjaardagskadootje.
      En ik blijf lekker sokken breien want ik vind het veel te leuk!

      Verwijderen
  13. Het moet toch niet gekker worden: wat moet Intratuin met wol en breipennen? Het is wel weer een handige manier om een graantje mee te pikken van de hype...
    Maar het sokkenboekje is wel heel erg leuk en ja, om het dan te laten liggen ;)
    Mooi, sokken met een kabelpatroon. Ik brei ook graag een werkje in de sokken. Dat geeft ze net iets extra's.
    Wat een klus, 5 meter stof weven. Maar ik denk dat het je wel gaat lukken. En daarna kom ik een keer bij je kijken. Lijkt me helemaal geweldig!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Al de ene helft van je sokken is prachtig, wat moet het worden als het helemaal klaar is!!!!
    En het maakt toch niet uit waar je je boeken koopt, als het maar voor jou praktische boeken zijn.....
    Succes met je project!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ho Willemien,
    Ik moet vreselijk lachen om al die reacties, vooral ook omdat de reacties aangeven dat deze artikelen bij Intratuin gekocht/verkocht worden....;) terwijl de grootgrutter er mee weg komt.
    Ik ben jaloers (een beetje maar) op je mooie weefprojecten. Ik ket toch ook weer eens leren op te zetten. Als het mag kom ik een keer bij je kijken, misschien met mn zussen. Groeten van

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Er moet dus staan "ik moet toch ook weer eens..." ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Nou ja zeg, het is precies andersom.. Niet goed gelezen dus ha ha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Drie maal is scheepsrecht.
      Ja, nu heb je het goed. Ik vind dit triootje wel leuk hoor. Daar mag ik toch wel om lachen??? Jullie zijn van harte welkom, maar zullen we maar wachten tot het voorjaar is; dan is het 'in het hoge Noorden' minder koud:-)

      Verwijderen
  18. Wat een prachtig patroon heb je daar gebruikt voor de sokken, Willemien, en dank je wel voor de link van Erkenraadje. Ik ga daar meteen even op bezoek. Petje af voor zo'n eind weven. Dat is me een lap.
    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat een prachtige sokken! En wat een leuk sokkenboekje! Dat is genieten Willemien!
    groetjes uit Urk

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Leuk boekje. Ik heb ook eens keer sokken gebreid met jacquard patroon. Heb ik veel plezier van gehad, maar wat een werk! Mooie kleur van je sokken. Succes met de volgende, en ben benieuwd naar je weefwerk.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Bedankt voor de tip, heb dat boekje Sokken besteld. Mooie blog!

    BeantwoordenVerwijderen