vrijdag 26 juni 2015

Gehaakte kleedjes, veel proeflapjes........en kantjes.

Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de lieve reacties die ik kreeg op mijn vorige blog.... Het heeft me goed gedaan;   ik heb nog heel wat om over te schrijven..

Ruim een jaar geleden kreeg ik de vraag of ik ook oude gehaakte kleedjes had...... ja zeker, ergens heb ik die wel heb ik geantwoord. Zoeken dus......

Deze doos gaf mijn schoonmoeder mij meer dan 40 jaar geleden.

In de doos werden allerlei proefjes van haakwerkjes bewaard. 
Of alle proefjes ook door haar gemaakt zijn weet ik niet zeker: zij was wel dol op haken; sommige kleedjes zijn zeker wel van haar hand.

 Een aantal beginnetjes van kleedjes.... de draadjes zijn niet afgewerkt.... mooi zo laten!Proefjes van tussenzetsels en randjes..


Nog meer randjes; bij de onderste rand is duidelijk met twee verschillende haaknaalden gewerkt.... welke dikte uiteindelijk gebruikt is???

Prachtige geschulpte randen en mooie puntjes...


Ook een aantal blokken en een stukje van een gordijntje..., dit model heb ik ook gehaakt, maar dan in jaren 70 kleurtjes, oranje, geel, groen, paars, bruin.... Toen heel prachtig. Ze zijn al lang versleten.. Mijn schoonmoeder heeft ook heel wat spreien gehaakt; eerst mooie witte en later voor onze dochters gekleurde - jaren 70 kleuren + fel rose dus.


Het bovenste randje is dat naaldkant? 
Boordjes met een randje van frivolité; dat heb ik zelf veel gedaan toen ik leerde voor handwerkakte U, lang geleden.... Je kon het zo gemakkelijk meenemen in de trein of de bus... 


Een vlinder van frivolité en vlinders van naaldkant..en een haakwerkje in kleur... in een prachtige techniek. 
Er zaten ook 2 strengetjes katoenen garen in. Daar heb ik wel meer van en ook heb ik veel strengetjes naturel kleurige heel dunne zijde; die zijn nog van voor de oorlog. Zij heeft ze altijd bewaard en ik dus ook. Wel heb ik van de zijde gebruikt in weefwerk, maar dan geverfd..


En nu de kleedjes... Ik heb ze dus opgezocht en in de doos gelegd. Ze zijn wel gebruikt, dat herinner ik me ... Er zijn meer dan dat ik hier laat zien...


Dit is een prachtig kleed met Ierse rozen en vlecht werk. Wat een klus moet dit geweest zijn...

Keurige zoompjes en een kantje...welke techniek is dit?? Klos kant misschien. Het heeft wel een sopje nodig.
Alle andere dingen ook trouwens..

In de doos zit nog veel meer, maar zo is het wel genoeg...


Dit schattige kleedje is dan wel niet gehaakt, maar het is heel mooi gemaakt..  
Alles heb ik vanmorgen vroeg op de foto gezet...en later deze ochtend weggegeven aan Anne, die nog jong is en vorig jaar om kleedjes vroeg... Ze heeft er toen 3 gekregen, van iemand anders en er zelf nog heel veel bij gehaakt om te kunnen maken wat zij van plan was..... wel in een leuk kleurtje. Ze heeft er zelf overgeschreven in een blog (klik) Een prachtig project. 
Voor mij een laatste blik in de doos - het deksel is los maar kan wel gemaakt worden.... Alles krijgt een mooi plekje..


En Anne?? die was helemaal verrast en dolblij...


Ik ga weer weven, spinnen, breien; er is nog zo veel dat ik wil doen. Plannen en ideeën genoeg.....

16 opmerkingen:

 1. Wat mooi dat je zo eer kunt geven aan je schoonmoeder en ook een jonge vrouw van deze tijd blij kunt maken. Zo zie ja dat het maken van iets moois en de waardering daarvoor van alle tijden is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Enig om zo in je herinneringen te duiken - die doos is een ware schatkist. Ga maar lekker weer aan het werk, creatief zijn zorgt voor andere gedachten en maakt je blij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een mooie doos vol nostalgie heerlijk om daar in de spitten en ik denk dat er veel weer terug gaat komen de komende jaren zag pas in een tijdschrift ook weer gehaakte kleedjes ga jij maar weer lekker spinnen en breien
  Lieve groet Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ware schatkist! Wat mooi dat je moeder alles zo bij elkaar bewaard heeft (zelf haal ik mijn proeflapjes altijd weer uit om het garen opnieuw te gebruiken). Nu gaan de lapjes naar een ander adres, misschien moeilijk om ze weg te doen, maar ook heel begrijpelijk als je weet dat je er iemand anders heel blij mee kunt maken! Ik had het blogje van Anne al eens langs zien komen en dacht meteen aan haar toen jij over de kleedjes schreef, leuk!
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi dat dit allemaal bewaard is gebleven... En dan in zo'n prachtige oude doos. Heerlijk dat je er iemand blij mee kon maken. Anne heeft de liefde voor zulk handwerk wel in de genen meegekregen denk ik.
  Ik heb hier ook nog een stapel kleedjes liggen uit ons ouderlijk huis, maar ik koester ze nog een poosje hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk zo'n oude doos vol herinneringen.....
  Fijn dat dit alles in goede handen komt!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drie keer hetzelfde bericht is wat veel van het goede...daarom heb ik er twee verwijderd.

   Verwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat mooi! Vakwerk, Willemien! Fijn dat je het hebt bewaard voor de jonge ambachtsmensen. groetjes en succes bij je plannen uitvoeren. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie schat zat er in die doos en nog mooier dat je het doorgeeft aan iemand die er van houd ,fijn dat je af en toe weer een berichtje plaats en ook langs komt ,lieve gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat fijn om je weer te ontmoeten op het net. En wat heb je het voor je kiezen gekregen. Fijn dat je weer plezier hebt in je hobby's en dat dat ook weer qua energie kan. Hoop veel van je te kunnen blijven lezen. gr. Carin

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat ben ik blij dat je er weer bent! Wat heb je veel meegemaakt! Ik hoop dat je veel mag genieten van de dingen die je graag doet en er kracht voor vind!
  Heerlijke doos met haakwerkjes, een klein schatkistje! Die is helemaal op de goede plek nu.
  Lieve groet uit Urk,
  Antje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi de gehaakte kleedjes.
  heb hier ook nog een paar, van fijn en grover garen.
  gebruikte ze altijd nog, maar nu heb ik ze verbannen, voor een gequilt kleedje.. En de bloemen tafels zijn er ook niet meer hier.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wilde je blogje lezen maar staat wel wat nieuws in mijn leeslijst maar niet oo je blog wacht nog maar even af ,zal zeker komen !vond onze ontmoeting weer erg leuk gr marloes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. mooi blijven ze de oude gehaakte kleedjes

  BeantwoordenVerwijderen