woensdag 4 januari 2012

Het ABC van het weven 2

Als je de smaak van het weven te pakken hebt, wil je weer een eigen weefgetouw. Al heel snel werd mij via een kennis een prachtig uitziend getouw aangeboden; Carolien, mijn weef lerares, zei direct - nadat ze de foto had gezien - NIET DOEN. Ze vertelde me ook waarom niet en dat heb ik goed in mijn oren geknoopt. Op het internet gesneupt, daar zie je heel wat ellende voorbij komen en uiteindelijk heb ik een Louet 70 gekocht en opgehaald. Een mooi compact apparaat.
Natuurlijk moet daar op geweven worden en in het atelier van Carolien heb ik een schering gemaakt. Ik had toen zelf nog geen scheermolen.
Inmiddels heb ik dat al heel vaak gedaan.Gisteren maakte ik 2 stuks, want alle getouwen zijn leeg. Heb een aantal foto's gemaakt; dat geeft een indruk van wat er bij komt kijken. Eigenlijk zou een filmpje duidelijker zijn, maar ik kan niet haspelen en filmen tegelijk.
Totaal 24 cm breed (8 draden per cm) en ruim 4 m lengte. Er worden washandjes van gemaakt. 
Je begint links en zigzagt  om de kruispennen en na een vooraf bepaald aantal omwentelingen keer je aan de rechter kant waar ook een kruis gemaakt wordt. Daar kun je tellen hoe ver je bent omdat daar de draden geordend liggen.
Als je schering klaar is bind je hem stevig af door de lussen van de kruisen en ook de lengte heeft een aantal stevige draden nodig.

Zo, nu kan de schering van de molen afgehaald worden; je haakt er een soort vlecht van en alles is klaar om op het weefgetouw gezet te worden.


De andere schering is voor mijn project met het koffie kopje. Daar heb ik vissnoer voor gehaald en ben aan het haspelen gegaan, maar het werd me al snel duidelijk dat dit een onhaalbare zaak was. Te kostbaar.... Ik heb heel veel over voor mijn hobby, maar er zijn grenzen. Alles er af en opnieuw begonnen met hele dunne bruine kantwol. Dat was bepaald niet spectaculair om te fotograferen en het was gisteren zo donker de hele dag en daarom dus het washandjes project ook maar gestart.
Dit was deel 2: een schering maken.
Wordt vervolgd......8 opmerkingen:

 1. Ik zie dit nog wel eens bij de vpro. Creatief met wol.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Willemien, wat vind ik dit leuk om te volgen!
  Wie weet maak je toch nog eens een filmpje. Vind ik zelf heel leuk. Er staan er een paar op mijn blog bij het spinnen.

  Moet je speciaal garen gebruiken voor de schering of kan het met elk soort garen?

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke blog heb je, en wat leuk dat je ook bij mij komt kijken.

  Dat weven ziet eruit als heel moeilijk, maar wel heel mooi!

  Groetjes Henrike
  byieke.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh het ziet er toch wel redelijk ingewikkeld uit hoor, ondanks je mooie foto's! Ik denk, als je dit wil leren, dat je dan echt les moet krijgen van een ervaren weefster...! Maar wel interessant om te volgen, heel boeiend! Groetjes van Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig Willemien. Het is al een plaatje om te zien hoe je stof gaat ontstaan. Wat een prachtige kleuren kies je er voor uit. Ik ben zo benieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie kleuren, Willemien. Worden de washandjes lekker zacht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, de washandjes zijn ingeslagen met chenille en dat is heerlijk zacht. Kleinzoon Berend heeft ze geweven en 2 er van zijn van 't zomer weggegeven aan zijn juffen met een stukje zeep toen hij naar een andere klas ging... Groeten van Willemien.

   Verwijderen
  2. Leuk hè, wevende (klein)kinderen.
   Geniet maar lekker!

   Verwijderen