maandag 2 januari 2012

ABC van het weven 1

Kwam in het weekend helemaal niet toe aan schrijven.
Druk met familie en gisteren wat brak.... 
Karin haar sjaal viel erg in de smaak en natuurlijk moest ze poseren. Ze herkende de wol eerst niet, maar vond de kleuren heel mooi. Toen ze het woord UNOX hoorde begon het te dagen.... 
Het is al meer dan 25 jaar geleden dat zij een trui gebreid heeft en van de restanten maakte ik pas een lekkere warme wintersjaal.


Vanmorgen heb ik een lang telefoongesprek gehad met mijn weef vriendin Carolien die nu in Duitsland woont. We brainstormen af en toe per telefoon en dat levert wel de nodige ideeën  op.
Alle drie de weefgetouwen zijn leeg en daar moet wat aan gedaan worden!!!! Werk aan de winkel.
Weven is op zich niet zo moeilijk. Je zit aan een weefgetouw en je laat een schuitje met draad heen en weer schieten....
Voor dat je zo ver bent is er al heel veel werk gedaan. 
Ik zal jullie laten beleven wat er allemaal komt kijken.


Eerst het denkwerk: Ik ben al ruim 14 dagen aan het nadenken over de opdracht van het weef groepje waar ik bij hoor. Het moet een dubbelweefsel met vakjes op 6 schachten worden.......????????
Hoe je het uit werkt moet je zelf weten. Een hele uitdaging. Dat je goed nadenkt is heel belangrijk, nu denk ik er heel anders over dan 2 weken geleden. Straks ga ik vissnoer kopen, dat ga ik gebruiken in mijn weefsel.Ik ben in mijn voorraad materiaal gedoken en heb een bol hele dunne bruine wol gepakt waar kantsjaals van gebreid worden.


                            Uit het fotoarchief deze foto van een deel van mijn servies


Later zal duidelijk worden wat een kop en schotel met mijn weefsel te maken heeft.
Zo, dit is deel 1 : Opdracht en materiaalkeuze.
Nu dus een boodschap doen en hard aan het werk: een schering maken.Later meer...

9 opmerkingen:

 1. Allereerst wil ik je bedanken voor je lieve berichtjes op mijn blog, Willemien. Zo leuk.
  Wat is de shawl mooi geworden. Volgende keer nog een paar close-up foto's, want die shawl wil ik wel van meerdere kanten bewonderen. Prachtige kleuren trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. die foto van het servies belooft al veel goeds, mooi servies! Mijn moeder weeft ook...idd een flinke klus maar oh zo leuk! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk een weefster onder de blogsters! Ik zie dat je pas begonnen bent met bloggen, maar ik ben nog niemand tegengekomen die weeft! Heel leuk en wat een prachtige sjaal is dat! Leuk! Ik kom nog eens teruglezen!
  groetjes uit Urk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aaah, je maakt me nieuwsgierig! Je gaat een bloemenmotiefje weven n.a.v. je servies? Ik doe maar een gokje... Wat een prachtig motief trouwens. Mooie die blauwe bloemetjes..

  Groetjes, ELizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige sjaal, wat zal je vriendin daar blij mee zijn! Complimenten, en ik ben benieuwd naar wat je allemaal nog meer gaat doen, zeker met dat servies erbij (mooi!).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, wat leuk om zo met je mee te beleven hoe je je werkstuk gaat maken!
  De sjaal voor je dochter is echt prachtig. Staat haar ook goed. En wat lijkt ze op jou!
  Grappig dat je schoonzoon ook altijd gebreide sokken draagt. Ik heb ook altijd koude voeten in die fabriekssokken en heb dus ook altijd mijn zelfgebreide sokken aan.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou de weefkring word als maar grote mien!!! Leuk voor je. Feetback is altijd leuk. Het resultaat zal ik zeker aanschouwen. Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat gaat hier een voorbereidingen aan vooraf Willemien voordat je kan beginnen. Leuk dat je dat laat zien en ik ben heel benieuwd wat het kopje voor een rol speelt in de opdracht.Fijn weekend en groetjes Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hej Willemien, wat leuk om mijn favoriete servies te zien, helaas heb ik maar één kop en schotel want mijn kast is te vol voor een heel servies.
  Ik ben benieuwd naar de link met het weven.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen