maandag 2 april 2012

Kippen en eieren

Deze week heb ik mijn kippetjes weer tevoorschijn gehaald. Ze wonen een paar jaar bij ons en mijn vriendin Carolien heeft ze gemaakt. Zij heeft altijd wel overgebleven stukjes weefsel en daar heeft ze deze schattige kippetjes van gemaakt. Natuurlijk kun je ze ook van een gekocht lapje maken, maar ik vind deze heel goed bij mij passen.Ze zijn onderin gevuld met 'zand' dat in vogelkooitjes gebruikt wordt. Ze blijven daardoor goed staan. Ik heb er geen patroon van, maar voor geoefende handwerksters moet het geen probleem zijn om zoiets te maken...
Ze staan hier gezellig bij mij op het weefgetouw, maar ze willen ook wel eens wat anders....

Er worden in deze weken ontzettend veel eieren gekocht. Wij halen onze eieren altijd bij de boer. Een biologisch bedrijf met o.a. heel veel leghennen.We komen daar al jaren en dan bouw je een band op.....
Het begin van 2012 was voor hen niet zo prettig; zeg maar gerust het was een drama.... Door een salmonella besmetting moesten alle 3000 kippen geruimd worden. Dat was natuurlijk in triest. In plaats van eieren verkopen moesten ze zelf kopen om de particuliere klanten niet in de steek te laten...Het was zo stil op de boerderij. Grond moest worden afgegraven en alles moest ontsmet worden en begin maart kwam de vreugdevolle mededeling dat alles goedgekeurd was en dat er weer kippen zouden komen. Nu is dat niet zo eenvoudig want biologische kippen moeten 14 maanden van te voren besteld worden....... Gelukkig voor hen liep er een bestelling en begin maart kwamen de jonge dieren, eerst 'maar' 1500 en voor volgend jaar meer. De eerste weken legden ze nog niet, maar nu begint het op gang te komen.
Er zijn ook al weer heel wat lammeren geboren; dat geeft ook levendigheid.
Het camping seizoen is weer begonnen en de eerste gasten hebben  zich al weer gemeld.
Gelukkig zijn Yke en Sita van Fugelfrij uit Hichtum (vlak bij Bolsward) heel optimistisch en hun leuke boerenwinkeltje hebben ze ook een opfrisbeurt gegeven. 
Ze kunnen nu weer hun eigen eieren verkopen en LEKKER dat ze zijn......


Deze schaal hebben wij van hen gekregen in ruil voor onze oude keuken, die nu in verschillende onderdelen een nieuw leven leidt op hun bedrijf. Wij waren blij dat we er af waren en het leuke is dat we regelmatig het oude spul nog zien als we na een rit door het landelijke weidse Friese land in Hichtum komen om eieren en diverse andere biologische producten te kopen.

11 opmerkingen:

 1. wat een mooi verhaal gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vreselijk als je dieren geruimd moeten worden....
  Fijn dat er inmiddels weer nieuwe kippen rondlopen.

  Jouw eigen kipjes zijn ook erg leuk. Ik hou wel van die simpele vorm. Mooi om daar wat restjes van je eigen stof voor te gebruiken.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke kippetjes, ze kijken zo vrolijk.
  Zo vrolijk verging het dus de echte kippen helaas niet, wat triest. Gelukkig dat Yke en Sita de moed niet op hebben gegeven. Hopelijk gaat het ze nu voor de wind.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, wat triest voor die boer.. Het valt niet mee om biologisch te boeren, maar ik vind het wel geweldig als iemand dit gaat doen!
  Wat zijn die kipjes leuk, weer eens wat anders dan al die gehaakte zusjes..

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Best "stoffige" ouders moesten de kipjes hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat zijn ze schattig die kakelende kipjes en de moederkloek ziet er ook mooi uit.groetjes Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuke kippen zijn dit ook.
  Ik lees het verhaal van de boerderij Fûgel frij.
  We fietsen daar geregeld langs, en vonden het al zo stil daar. Wat een strop vooe deze mensen
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een triest verhaal over die boerderij! Gelukkig gaat nu alles beter, een en al gezelligheid! Heel leuk die geweven kippetjes!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk dat je dit kippenbedrijf in het zonnetje zet! Ik ga dit adres zeker opslaan, je weet maar nooit of we nog eens in Friesland willen kamperen! Wat vreselijk dat ze al hun kippen hebben moeten ruimen, gelukkig dat er nu weer een nieuwe start gemaakt kan worden. Wens ze veel succes van mij!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Willemien, ik ben maar eens even op tegenbezoek.
  Wat een mooie gevarieerde weblog, compliment.
  Goed dat je aandacht besteed aan het kippenbedrijf, mensen die het goed proberen te doen en dan getroffen worden door zo'n besmetting...
  Fijn dat ze weer een nieuwe start hebben kunnen maken.
  Je sierkippetjes zijn heel leuk en de aardewerken kip is een echte beauty, heel mooi.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat heb jij een ontzettend gezellig blog!
  groetejes, Immy

  BeantwoordenVerwijderen