zondag 27 mei 2012

MacThomas

Vanmorgen, in alle vroegte, ben ik naar Harlingen gegaan om Mac Thomas op de foto te zetten.. Het was nog bijzonder rustig, wat wil je ook: Eerste Pinksterdag voor zessen. Alleen echte vroege vogels op zoek naar voedsel en bij de haven zag ik mensen die met de vroege veerboot naar Terschelling gaan. Ik was op weg naar het centrum: naar Anton Wachter die Mac Thomas mocht showen.Wat een rust; dat zal morgen wel anders zijn; dan passeren zo'n 15.000 fietsers Harlingen. Pinkstermaandag is al 100 jaar de dag van de Elfstedentocht op de fiets.
Er wordt gestart in Bolsward en Harlingen is de eerste stad waar gestempeld moet worden. In 1912 werd de eerste keer een tocht georganiseerd met 278 deelnemers. In de beide wereldoorlogen en in de crisis tijd konden er geen tochten plaats vinden, maar vanaf 1947 was het ieder jaar raak, behalve in 2001, toen de MKZ- crisis voor een afgelasting zorgde.


Mac Thomas is voor mijn enige broer Thomas gemaakt: hij heeft heel wat keren die tocht gereden; hij is er mee gestopt toen het zo vreselijk druk werd met duizenden deelnemers; dan is het niet echt leuk meer en als je het dan al tig keer gedaan hebt komt er zo'n moment. Hij fietst overigens nog steeds.


Anton Wachter is een figuur uit de boeken van Simon Vestdijk.


In de tijd dat ik voor onderwijzeres leerde (1960-1965) was Vestdijk een populaire schrijver die je gelezen moest hebben, nu worden zijn boeken wat ouderwets gevonden en zijn dat natuurlijk ook wel, want ze spelen zich af in een tijd die al lang achter ons ligt. In het museum Hannemahuis kun je veel over deze toch heel belangrijke schrijver te weten komen.
Mac Thomas is gemaakt in een Schotse ruit. Bij Carolien heb ik dit patroon gevonden in een boek met tartans. De kleuren zijn iets aangepast en bij haar heb ik de schering gemaakt. Het was heel leuk om te weven. 5 kleuren, die bij iedere verandering aan- en afgehecht moeten worden. Het houdt je scherp! 


Een schering opzetten is een heel werk en daarom heb ik wat meer meters gemaakt zodat ik nog wat extra kon weven. Ik wist dat Mac Thomas naar mijn broer zou gaan en dit is zo'n mooie stof die ik zelf ook wel wil hebben.... er is genoeg voor nog wel een Mac, maar waarschijnlijk ga ik er een tas van maken.
Mijn heer Bommel is stinkend jaloers op z'n zwager, voor hem ga ik een Mac Bommel sjaal maken, maar dat moet nog even wachten want er staat een ander project voor hem op stapel waar ik nu aan beginnen kan -het denkwerk is al klaar-:    het zakdoeken project. Ik ga heel wat meters linnen
haspelen en dat is een dunne draad. Voordat alles weef klaar is zijn we wel een week verder, maar dat geeft niets.
Het is mijn hobby en daar heb ik heel veel voor over.

11 opmerkingen:

 1. Geweldig, Willemien om daar een foto te maken. Jammer dat heel fietsend Friesland hem niet kan bewonderen. Hij is erg mooi geworden. Een ruit is altijd zo mooi, daar was ik vroeger al verliefd op. Leuk ook hoe je verteld over hoe je hem gemaakt hebt, elke draad met liefde of je weefgetouw gespannen. Wat zal je broer er blij mee zijn. Fijn pinksterweekend. Groet, Wieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto!! Zo mooi die sjaal rond de hals van Anton Wachter... superleuk bedacht! De Schotse tartans zijn erg mooi, al kunnen niet alle kleurcombinaties me bekoren ;)! Ik ben heel benieuwd naar de volgende sjaal, fijn om te lezen dat je zo geniet van je weefwerk, dat is heel inspirerend! Fijne dag!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zooooo dame, hier heb je flink aan doorgewerkt!!! Vandaar dat je een paar dagen off line was. Hij is prachtig mooi geworden. Dus b is jaloers? Ja dat snap ik. Het zou hem ook sieren, zo'n mooie sjaal hihihi. Ik was er vanmorgen ook heel vroeg uit. Een van de hondjes moest eruit. Buiten aangekomen heb ik enige tijd buiten gezeten om te genieten van de koelte en de zingende vogels. Fijn is dat he.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooi weefwer hoor je kan het wel, je was al vroeg op pad met dit heerlijke weer gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige blog heb je er weer van gemaakt, Willemien! De foto is prachtig en sjaal helemaal top. Tja, dat heer Bommel dan ook zo'n sjaal wil, is niet zo verwonderlijk. Ik vind het een waar kunstwerk.
  Interessant, die informatie over de Elfstedentocht op de fiets en Vestdijk. Jammer dat het zo druk is geworden dat het bijna niet meer te doen is om lekker mee te fietsen. Het is toch wel iets bijzonders!

  Fijne dagen nog en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi blog heb je geschreven.
  Zo vroeg op pad, als ik nu eens langs het beeld kom, denk ik meteen aan jou prachtig gemaakte sjaal.
  Weven weet ik niets van, maar knap werk is het zeker..
  Ja dat fietsen h♪0, eens fietste ik zelf de tocht, ook kinderen van ons, zo nu morgen de tweede zoon.
  groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een enorm leuk stukje heb je geschreven, en wat was je al lekker vroeg uit de veren!! Ik ben werkelijk helemaal weg van mac Thomas!! Wat een prachtige ruit! En mooie heldere kleuren! Ik heb genoten.
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Willemien,
  dit is de eerste keer dat ik je blog bezoek, ik had je nog niet ontdekt! Ik ben hier terecht gekomen via Busy Bessie Creatief en ik wilde je even laten weten dat ik je Mac Thomas prachtig vind! Wat een mooie kleuren en wat een geweldige ruit. Schitterend! Dat zal best een flink werk zijn geweest. Knap hoor!
  Ik vind het leuk om op de hoogte te blijven van die prachtige weefkunsten van je en daarom ga ik je volgen!

  Groetjes,
  Dorien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo willemien als ik zover ben kom ik vast nog bij je om raad als we er niet uit komen het weven is al weer lang geleden en verven ook ,leuk dat je dat weet over die grijze wol vast weer bedankt Gr. Marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi die stof :)

  Misschien leuk voor Heer Bommel: www.11stedenfotos.nl Vol foto's van de fietselfstedentocht :)

  Groetjes,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Al dat afhechten bij een nieuwe kleur! Wat een werk moet dat zijn! Bij mijn breiwerk vind ik het al vervelend als ik een paar draadjes moet wegwerken, laat staan bij zoiets.... Heel knap, heel mooi, bewondering!

  BeantwoordenVerwijderen