vrijdag 22 juni 2012

Beiderwand weefsel

In het najaar van 2011 heb ik me verdiept in de techniek van Beiderwand weven. Met mijn 16 schachts proefgetouw achter in de auto ben ik naar mijn weefvriendin Carolien in Duitsland gegaan. Zij had daar één van haar getouwen ingeregen klaar staan met een Beiderwand weefsel. Heb mijn kleuren gekozen en ben lekker bezig gegaan om te ervaren en te begrijpen hoe dit weefsel in elkaar steekt.Er zijn twee scheringen nodig en als je die apart kunt opbomen is dat wel zo prettig. Later thuis heb ik van dit 'proef' lapje een kussentje gemaakt.....
Voor dit tamelijk eenvoudige patroon gebruik je 8 schachten en 10 trappers...
De techniek begreep ik wel en toen zijn we aan de slag gegaan om een ontwerp te maken met een ingewikkelder patroon. Voor Carolien een heerlijke uitdaging en voor mij al moeilijk genoeg om het uit te voeren........
De buitenste rand wilden we helemaal rond laten lopen en dat is nog een extra 'probleem'. Alles moet kloppen.... Een heel gepuzzel.
Een schering gemaakt van wol en een tweede dunne schering die er voor zorgt dat de draden met elkaar verbonden worden en dat er geen lange vlotters ontstaan.


Het paste, wat de breedte betreft,  maar net op m'n proef getouw, maar uiteindelijk kon ik weven.....
Het was bijzonder om te doen en hoe die techniek werkt wil ik best uitleggen , maar ik ben bang dat het je al snel duizelt.
Van het eerste groene stuk op het weefgetouw ga ik ook een kussentje maken en toen ben ik verder gegaan met een rode patroon inslag.

Prachtige rode mohair en met Kerst moet het klaar zijn. Het was in december 2011 wel geweven, maar het afwerken lukte niet op tijd en ook nu moet dat nog steeds..... Kan wel laten zien hoe het gaat worden...Er moeten nog draadjes afgehecht worden en begin en eind wil ik mooi afwerken met een open zoom. In zo'n mooie loper hoort geen zoom met de naaimachine.....
Toen was de schering nog niet op en het laatste stuk heb ik  
weer met groen ingeslagen tot ik niet meer verder kon.... hier heb ik een open begin en eind aan gemaakt  en van dit lapje ga ik eens een tasje maken; ik heb de lap vast dubbel gedaan; dat moet lukken, maar wanneer????Weven vind ik heerlijk om te doen.... misschien ben ik wel zo dol op het maken van een sjaal omdat je die direct afwerkt terwijl het weefsel nog op het getouw zit... Ik begin en eindig dan altijd met een soort open zoom steek. 
Ik heb deze weefsels weer tevoorschijn gehaald en dat is al een begin van het afwerken... Kom op Bommelmien, geen smoesjes meer: Je mag niet eerder een nieuw weefsel beginnen voordat je Beiderwand loper en kussentje helemaal klaar zijn.
Gelukkig ben ik bezig met een linnenweefsel en op mijn eerste handgetouw worden gestreepte handdoeken geweven; daar moet toch ook aan gewerkt worden...... Nou vooruit....dat mag.
Ik vind het heel fijn om al mijn ervaringen met anderen te delen en het is geweldig om te merken dat mensen dit leuk vinden....Ongeveer een half jaar geleden ben ik begonnen met bloggen en ondertussen heb ik heel veel lieve en enthousiaste mensen virtueel ontmoet... Een paar ken ik in persoon; de mensen die mij volgen bedank ik voor de reacties die ze achterlaten en dan zijn er nog zoveel bezoekers die ik niet eens weet ....van uit de hele wereld.....13 opmerkingen:

 1. Wie schrijft, die blijft!! Het is ook leuk dat jij zo gepassioneerd over je hobby kan schrijven en dan is een reactie altijd leuk toch! Feedback is belangrijk in een leven van een mens. Blijf me vooral vermaken met een kijkje in jou wereld willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een prachtig weefsel dit Beiderwand weefsel, ik had het alleen in boeken gezien, de verwerking vind ik erg mooi gedaan. Leuk dat jij ook zo'n enthousiaste weefster bent.
  Plezier! met groeten van Alida.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het ontzettend leuk wat je maakt maar ook schrijft ,vind weven echt fantastisch eb hoop ook ooit weer een ketting op te zetten om mijn wachtende weefgetouw,denk dat ik veel van je kan leren ,lees dit ook met veel interesse,maar daarnaast is het ook reuze gezellig ,ook leuk hoe je met mijn doe dingen meeleeft daarvoor mijn dank ,groet en weef lekker door ,fijn weekend marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tjonge wat een prachtige lap heb je gemaakt en wat heerlijk om je verhalen te lezen. Snap niet altijd alles, maar kijk zo nu en dan je filmpje even terug om even op te halen hoe het ook al weer zit met de schering en de inslag. Enig, Willemien. Een heel gezellig weekend en ik hoop dat je snel weer eens aanwaait in Haarlem. Groet, Wieke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige techniek is weven toch.. En ik kom het o zo weinig tegen! Daarom vind ik het zò leuk dat jij er over blogt, Willemien..
  Bloggen is heerlijk; je ontmoet mensen die je in real life nooit zou ontmoeten!

  Fijn weekend, groetjes van Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, heerlijk is bloggen! Maar schachten en vlotters...ik moet me toch eens wat beter verdiepen in de termen hoor!
  Maar wat ziet dit er ook weer mooi uit!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk deze blog over weven, je verwacht dat natuurlijk niet van een natuurkieker, maar ik heb me jaren geleden een tijdlang met weven bezig gehouden. Ik vond het erg leuk werk, een mooi oud ambacht.
  Leuk om jou er nu zo enthousiast over te zien schrijven.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Blij te horen dat je bloggen zo leuk vind, want ik hoop nog lang van je berichten te mogen genieten!
  Ik had nog nooit van Beiderwand weven gehoord, maar het ziet er prachtig uit met die mooie motieven. Het doet wel een beetje aan doorrijgwerk denken, alleen kost dit weven wel veel meer werk. Mooi dat je zo je eigen motieven kunt maken.
  Gelukkig heb je meerdere weefgetouwen, dus je kunt nog even vooruit ;)

  Fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  (grappig om ons als zussen zo onder elkaar te zien staan bij de reacties....)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt een geweldige hobby. Het ziet er prachtig uit, al snap ik niet alle termen. Het doet me denken aan het patroon van Zweedse kleden.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow, wat mooi.
  Jaren geleden, toen ik pas kon weven heb ik, geheel niet gehinderd door enige kennis hihi, ook een beiderwand weefsel op mijn tafelgetouwtje met 4 schachten gezet.... met de hand selecteren dus.
  Eindelijk had ik alle latjes erin, omgezet van voor het riet naar achter het riet en zo. I keer het weefschuitje erdoor.... en al die latjes er weer uit en opnieuw voor de volgende inslag.
  Mijn lief verklaarde mij toen absoluut voor gek.
  (maar we zijn nog steeds gelukkig samen hoor)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb nooit geweten dat weven zo ingewikkeld kan zijn... en zoveel creativiteit vereist van de wever. Leuk om er iets van te leren. Begrijp dat er nog veel meer van te leren valt. Prachtig hoor zoals je dat maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit is voor mij een eerste bezoek aan jouw blog (via het blog van Carin kwam ik hier terecht) en ik ben het helemaal met je eens. Via bloggen ontmoet je heel veel mooie en bijzondere mensen. En volgens mij bij jij er ook zo één. Wat je hierboven laat zien is in ieder geval prachtig werk! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zag je berichtje bij Noofs... en ik dacht ik klik eens door, ik bedoel bommelmien... die naam vraagt erom om even te kijken wat daar achter zit.
  Ik heb nog geen enkel blog gezien waarin iemand het Weven laat zien en daarom....... heb je nu geen 22 volgers meer maar mij erbij :-)
  Mooi hoor wat je maakt!
  Groet van Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen