donderdag 15 augustus 2013

Veel wolletjes gesponnen.....

Het is al zes weken geleden dat ik mijn laatste blog schreef: waar zijn al die dagen gebleven??? Zo lang is het ook al mooi weer en daar geniet ik van. Nog nooit heb ik zo veel tijd buiten door gebracht. Ben ook nog jarig geweest en dat was dit keer wel wat bijzonder. De 7 kruisjes werden bereikt.

Van mijn zusters kreeg ik een wollig cadeau: lont om te spinnen gekocht van Iboy op de Natuurmarkt in Buitenpost. Ik ben er erg blij mee want het spinnen heb ik herontdekt. 
Het is zo heerlijk om te doen. Het is 600 gram lont van kid mohair, alpaca en merino. Daar heb ik heel wat werk aan, maar dat is dus helemaal niet erg...

Jaren geleden had ik enkele spin lonten gekocht, maar het lukte me toen niet om een mooie draad te spinnen. Sinds Minstrel van Kromski hier in dit huis woont- ongeveer een half jaar- gaat het prima. Een prima wiel, waar ik een mooi draadje op kan spinnen.
De eerste keer dat ik naar de Handwerkbeurs in Zwolle ging kocht ik een lont van merino en zijde, echt in mijn kleuren, maar de teleurstelling was dus groot omdat het helemaal niks werd. Het lag niet aan de lont, maar aan mij en het spinnewiel van toen. In juni heb ik heel enthousiast de boel weer tevoorschijn gehaald en het bleek dat ik wel een deel gesponnen had, maar vreselijk dik en onregelmatig. Niet wat ik wilde. Ik spon op mijn nieuwe wiel een mooi dun draadje en dat heb ik met de dikke draad getwijnd. Het zijn de kluwens; van de rest heb ik gewoon een steng gesponnen en getwijnd. Wat ik er verder mee doe weet ik nog niet.
Het rode garen heb ik gesponnen van een lont die ik al vijf jaar in huis had.....zelfde verhaal..... daar had ik maar weinig van verprutst zodat ik 200 gram kon spinnen. Ik ben van plan om hier een ajour sjaal of omslagdoek van te BREIEN. Daar wil in me toch eens mee bezig houden. Het grijze garen is blauwe Texelaar. Daar heb ik nog meer van, maar dat is allen nog maar gekaard. 
Deze wol is van een mij onbekend soort schaap. De schapenscheerder van mijn zus haar schapen, zag een vacht die er anders uitzag dan wat hij gewend was en heeft die voor mij mee genomen. Het voelt wat stug aan en er zitten allemaal kleine bruine haartjes in.. Er kan nog veel meer van gesponnen worden. Weet iemand hier meer van????? Ik heb even een foto van dicht bij gemaakt:
Dan nog een kleurig experiment: Wol geverfd in diverse kleuren, gekaard en gesponnen. 

Ik denk dat ik een volgende keer de kleuren meer door elkaar moet mengen en niet naast elkaar... Toch is het draadje wel grappig geworden. Ik ga het gebruiken voor een Jacobus, want dat patroon heb ik gekocht. 
Deze Argentijnse wol was eigenlijk het eerste garen dat ik op mijn nieuwe wiel gesponnen heb. Eind april ging ik naar mijn vriendin Carolien in Duitsland en daar ben ik voor het eerst echt flink aan de gang gegaan. Het ging super.
Toen ik het spinnewiel kocht bij Hans en Gerrie van Lowlands Legacy kreeg ik een blend prachtige grijze wol. Die heb ik versponnen en het is al opgewonden tot bolletjes, maar dat betekent niet dat ik al weet wat er mee gaat gebeuren....
Deze blend komt van dezelfde firma: Argentijnse wol. De blend heeft de romantische naam Blooming Bluebottle gekregen. Het spint heerlijk en ik ben er nu dagelijks mee bezig. Dit waren mijn spin activiteiten. Verder heb ik natuurlijk gebreid en er is ook het een en ander van het weefgetouw gekomen. Dat komt in een volgend bericht wel; ik zal niet zo lang wachten.... de scholen beginnen maandag weer, maar daar hoef ik me niet meer druk over te maken. Ik geniet van mijn eeuwige vakantie.

16 opmerkingen:

 1. Je blauwe, onregelmatige draad vind ik wel heel erg mooi. Ga maar eens op Ravelry kijken wat daar allmaal mee kan doen. Echt mooi.
  Spinnen is toch een zalige bezigheid. Je kleurenmengsel vind ik erg leuk, laatst had ik iets echt gemengd op de kaardemolen, nou het was net zo'n modderkleurtje geworden. Maar inmiddels weet ik dan ook hoe dat kwam.
  Je wolletjes zijn helemaal leuk, veel plezier met nog veel meer spinnen.

  ps; ga je ook naar de landelijke spindag? kunnen we elkaar eens in het echie dag zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je bent bezig met mooie kleuren, prachtige draden!
  De Blooming Bluebottle steelt mijn hart!
  Het lijkt me een hoop werk, maar het resultaat mag er zijn!
  Groetjes, lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig leuk allemaal die draden die je gesponnen hebt en dat je er zo'n plezier in hebt. Ik ben benieuwd wat voor een prachtig creaties je ervan gaat maken. Je kunt voorlopig wel even vooruit... ;-)!! Grtjs, Alexandra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog hartelijk gefeliciteerd met je kroonjaar.
  Wat een prachtige wol ben je aan het spinnen, complimenten, daar worden vast weer mooie werkstukken van gemaakt. Ik ben benieuwd.
  Hartelijke groet,
  Alida

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Natuurlijk eerst alsnog van harte met je verjaardag.
  Wat een heerlijke kleurige wolletjes allemaal. Daar krijg je toch meteen de breikriebels van :-)
  Die wol in verschillende kleuren is prachtig, ik hou van een kleurig geheel. Je hebt voorlopig in ieder geval genoeg wol om over breiplannen na te denken.
  Groetjes,
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Willemien,
  Fijn om weer een berichtje van je te mogen lezen en dan nog zo'n mooie uitgebreide ook! Wat een prachtige wollen heb je gesponnen, wat een mooie kleuren. Ik vind de gekleurde wol erg mooi geworden en ben heel benieuwd wat het resultaat er van wordt als je het gaat breien (of haken?).
  Natuurlijk nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag, dat er nog maar veel mooie, gezonde en creatieve jaren mogen volgen!
  Groetjes weer
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag, Willemien!
  Tjonge, wat ben jij actief geweest zeg...
  Het liefst zou ik al je draadjes en spinsels even voelen.., je handen jeuken toch wel om van elk even iets te breien? Gewoon even uitproberen...

  groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Allereerst nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ik hoop dat je een fijne dag hebt gehad!
  En wat een prachtige draden heb je gesponnen! Super gewoon! Ik laat mijn strengen ook altijd eerst even liggen voordat ik weet wat ik er mee ga doen. Soms weet ik het direct, maar vaak niet en dan laat ik de streng gewoon even in het zicht liggen. Kan ik er ook nog lekker aan voelen! :-)
  Succes met al je "projecten"! Een fijn weekend!
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Willemien, Natuurlijk allereerst van harte gefeliciteerd!!!! Wat ben je druk in de weer geweest! Mooie draadjes allemaal!!!! Het blijft leuk dat spinnen. Wist je dat er een spingroep is in Leeuwarden en omgeving. De eerste en derde donderdag van de maand komen we bij elkaar. Als je belangstelling hebt laat het me dan even weten.
  groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O, wat een fijn blog post van je, ik had je al gemist.
  Prachtig de gesponnen wol;, het is een kunst en een vak dat begrijp ik best, maar wat heb je er plezier van, het mooie spinnewiel.
  Nog Hartelijke Felicitaties voor je verjaardag nog.
  Mag het nog heel wat jaartjes gevierd worden, in gezondheid en geluk
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Van harte gefeliciteerd hoor, 7 kruisjes.... Dat kunnen er vast nog wel 10 worden. En wat een mooie wol. Je moet wel álle tijd krijgen om dat allemaal nog mooi te verwerken. Ik ga voor de wol van Jacobus, heerljke kleurtjes. Groet @

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Van harte gefeliciteerd nog met je verjaardag. Het was hier al zo stilletjes, maar je vierde dus een feestje. Heerlijk om met zulke prachtige wol bezig te zijn. Ik ben al benieuwd naar de resultaten ervan. Fijn weekend,

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Willemien,
  Van harte nog. 70 jaar, het is je niet aan te zien of is de foto van 10 jaar geleden??
  Wat een activiteit, volgens mij zit je ook nooit stil. Alles vind ik mooi, maar de kleuren het mooist!
  Met groet van De Juffrouw

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De foto is niet heel recent, ongeveer 5 jaar geleden gemaakt. Ik voel me nog piep....

   Verwijderen
 14. Hi die Willemien ,wat heb je een prachtige wol gesponnen en ook leuk die kleuren,de draad verloopt juist erg mooi ,je heerlijk dat spinnen ben er ook weer verslaafd Aan hoor zo ontspannend je hebt heel wat werk verzet ,geniet van je eeuwige vakantie hoop ik ook nog eens te krijgen en ook nog gefeliciteerd hoor
  Gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Willemien. Ik vond je via (Crea-)Riet. Nog van harte gefeliciteerd. Ik vind het leuk je blog te lezen en je hebt er een fan bij! Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen