zaterdag 25 januari 2014

weefproject clasped weft

Deze tas heb ik een poosje geleden gemaakt. De opdracht was om iets te maken met de weeftechniek clasped weft.

Heel veel weeftermen zijn in het Engels, daar kan ik ook niks aan doen.... in elkaar grijpende inslagen. Op zich is de techniek eenvoudig, maar je moet het wel even door hebben. Op het internet zijn wel filmpjes te vinden en daar heb ik dus dankbaar gebruik van gemaakt. 
Ik zoek graag materiaal uit mijn voorraad en kon gelukkig wel wat vinden wat me geschikt leek. Voor mij stond vast dat ik een werkstuk wilde maken met wol en dan vilten. Een oude knot echte Noorse wol, een bol Noro uit Japan en een door mij dikke gesponnen draad van een Blauwe Texelaar hier uit de buurt, die ik lang geleden een oranje verfbad had gegeven......die draad dus... Kan dat samen ???
Een proefje gemaakt:

gewassen in de machine:

Nee, het wil helemaal niet vilten want in de Noro zit maar 10% wol en verder zijde en mohair. Dat bewaar ik dus voor iets anders.
Ja, hebbes! Afgelopen zomer heb ik dit kleurige wolletje gesponnen en dat moet er aan geloven.
Het weven was een feestje: 
De schering maakte ik van de dikke draden en links hield ik de effen Noorse wol aan en aan de rechterkant de spoel met het kleurige garen en nu maar zwieren van links naar rechts. De inslag komt dubbel in de sprong te liggen, daarom de dikke schering en dus ook een riet van 3 draden per cm, behoorlijk grof.
Het weefsel was snel klaar, maar nu??? Van vilten had ik totaal geen idee hoe dat moest. Raad gevraagd aan mede weefsters die ook wel met vilten in de weer zijn.
De lap in zijn geheel in de wasmachine en toen werd ie toch mooi! Het leek eerst net "een jute zak"  heeft één van mijn weefvriendinnen achteraf bekend...... zij was dus totaal verrast door het uiteindelijke resultaat. 
Gewoon zo uit het hoofd een patroon geknipt en alles met de hand in elkaar gezet. 
Op de Midwinterwol fair heb ik sierknopen gekocht en uiteindelijk heb ik de groene gekozen.
De tas heb ik al heel vaak gebruikt, maar eigenlijk is ie nog niet klaar. Ik wil er nog een katoenen voering in maken met wat vakken, zodat ik wat overzicht houd, want de tas is behoorlijk diep. De laptop past er in en nog veel meer......
De hengsels wil ik ook nog veranderen; hij moet ook over de schouder kunnen. Ik ben heel tevreden over dit weef project clasped weft, waar ik begin december mee bezig was.

Inmiddels weet ik iets meer over vilten. Op bovenstaande foto zie je ook de lap die Betsy gekocht heeft op de fair en van haar kreeg ik dus les in vilten, mijn vorige blog ging daar over. Jullie hebben nog een foto van de kant en klare kraag tegoed: Afgelopen vrijdag was ik weer bij Betsy en zij kiekte mij even.....
Wat Betsy, haar dochter Anne en ik toen uitgespookt hebben laat ik een andere keer wel weten: het was een leuke leerzame dag.

22 opmerkingen:

 1. Hoi Willemien,
  Wat een leuke reportage!!! De tas is prachtig geworden net als ge gevilte kraag!

  groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je het hele proces met ons deel, Willemien! Het resultaat is heel erg mooi en bijzonder! Ik had bijvoorbeeld gedacht dat de Noro wol mooi zou vervilten.. niet dus ;) Maar met je eigen gesponnen wol is de tas uiteindelijk prachtig geworden, complimenten!! Groetjes Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Willemien je staat er prachtig op en je graag is ook erg leuk ,
  Je tas iis ook erg leuk voor al je vilt resultaten ,heb net mijn 6 schats weef getouw opgehaald stond al jaren bij mijn zus ,kom waarschijnlijk nog wel wat vragen bij je als ik zo ver ben ,groet marloes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie tas is het geworden. En de kraag staat je prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk geworden, dank je voor het delen. Dit is toch de weeftechniek met twee garens waarvan je de ene b.v. links laat hangen en telkens een stukje meeweeft?
  Prettige zondag, hier ligt er sneeuw.
  groet,
  Alida

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie tas gemaakt, en de beschrijving is boeiend,
  Met veel plezier gelezen, deze technieken zijn voor mij helemaal onbekend
  Het vilten kraagje is prachtig. Oudste dochter vilt ook wel, en van haar weet ik hoe het zo al in zijn werk gaat.
  Prettige Zondag.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk om weer te lezen waar je mee bezig bent. Pracht tas en de vilten cowl staat je heel mooi. Weven is voor mij abakadabra maar je hebt er weer een boeiend verslag van gemaakt, fijne Zondag groetjes Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een prachtige tas, doet ook erg Engels aan!
  En de kraag: ook erg mooi. Wat sta je er goed op. Mooie bril!
  Groet van De Juffrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Al die weefterminologie is echt abracadabra voor mij, maar wat een mooi resultaat kun je ermee behalen. Het blijft leuk om over je weefavonturen te lezen en de mooie werkstukken te zien die je ermee maakt.
  Fijne zondag.
  Groetjes,
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow! Wat een ontzettend leuke tas! En dan ook nog vilten! Knap hoor! Leuk hoe je de verschillende technieken met elkaar combineert. Ik ben zeer benieuwd naar wat je nog meer gaat maken.
  Fijne zondag!
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Willemien, wat heb je een mooie tas gemaakt! Prachtige herfstkleuren! Leuk dat je alles hebt uitgelegd, ik had er geen idee van hoe zoiets werkt...en...ik kom gauw weer met een nieuw blogverhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Willemien, leuk om het verhaal achter de tas nog eens te lezen. Daar is heel wat aan vooraf gegaan! Ik vind het echt een supertas en met een lange draagband zul je er nog meer plezier van hebben, denk ik.
  Ja, het was een heel leerzame dag, die we samen hadden en bovendien heel gezellig. Wat valt er nog een hoop te leren he?

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig mooi project. Kun je die handvaten nu nog wel veranderen?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super gelukt! Plus het voordeel :zelf gemaakt is uniek. Heeft niemand en dat maakt het nog leuker.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je vilten kraag staat erg mooi. Ik ben helemaal verliefd op je tas.
  Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooie tas !!. Prachtig zoals je het hele proces laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat is een heerlijk experiment geweest, Willemien! Tjonge wat een verschil in garens en van herkomst... Je hebt vast een geweldige voorraad. Ik vind je tas heel authentiek!
  Leuk dat Betsy en jij elkaar zo goed kunnen 'helpen'...., en het is ook nog eens supergezellig!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dag Willemien, Wat een mooie tas en ik vind het heel leuk, dat je er uitgebreid bij vertelt! Je vilten kraag is ook heel mooi. Staat goed!!!!groet, Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een leuk project. Prachtige kleuren en een mooi resultaat. Was genieten om zo te kunnen volgen, dank je wel.

  En die kraag..... een plaatje ( en jij ook hoor ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het is een heel leuke tas en het weven van chaped weft, dat heb ik in Winsum geleerd verleden jaar. Het is heel leuk om te doen.
  I love weaving.

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een prachtige tas maakte je! Heel verrassend dat effect van die verschillende garens. Misschien ga ik me er ook eens aan wagen;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wat een mooi wolletje gesponnen prachtig ik ben nog niet zo ver.
  Spin alleen nog de naturel schapenwol maar ik kan nog wel es bij je in de leer !!
  Groetjes Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen