vrijdag 2 maart 2012

Summer and Winter

De titel doet vermoeden dat dit een verhaal over jaargetijden is.. Nee, maar toch heeft het er wel mee te maken.
Het is de naam van een bepaald weefsel met een lichte en een donkere kant. Vroeger traditioneel geweven in de kleur blauw/wit. 
Bij het beddengoed kwam in de winter de donkere kant boven  en zomers de lichte kleur. 
In de winter werd minder vaak gewassen dan in de zomer..... Lekker fris.................


De theedoeken heb ik een paar jaar geleden geweven; ik was een paar maanden op weefles en ik had net een eigen getouw gekocht. Toen  was ik nog niet bezig om het proces op de foto te zetten...Wel was er een behoorlijk probleem want ik had niet genoeg hevels op mijn pas veroverde getouw...Waarom moest ik van dat dunne garen kiezen??? Ik had meer dan 800 draden!! en die moesten allemaal een eigen hevel hebben......
Snel een bestelling gedaan bij de leverancier en toen kon ik los. Het was een ingewikkeld patroon voor mij. Zo veel ervaring had ik toen nog niet. Maar het is gelukt...


Ik gebruikte lekkere felle kleuren katoen.
Je maakt een lange schering voor 6 theedoeken, in dit geval van witte16/2 katoen; dat is behoorlijk dun. Je kunt precies uitrekenen hoeveel lengte je nodig hebt. Het weef klaar maken van een getouw is een hele klus; dat hoef je dan maar 1 keer te doen. De inslag is gedaan met 8/2 katoen in kleur en patroon, om en om met een witte dunne draad. Je weeft dus met 2 schuitjes.


Als er een doek klaar is weef je een knip draad in en je begint aan de volgende.


Ik heb 3 doeken gemaakt met regenboog kleuren voor een zus en de anderen in mijn keuken kleuren.
Het was een pittige klus; ik kijk er met plezier op terug..Toen ze klaar waren mochten de theedoeken een poos bij Carolien  in het atelier hangen. Ze woonde toen nog in Fryslân.Nu zou ik meer van het proces fotograferen, maar toen kon ik niet vermoeden dat ik nog eens blogjes ging schrijven.
De hele maand februari kwam het er niet van, maar ik heb niet stilgezeten, ik heb zo veel inspiratie opgedaan door het lezen en bekijken van andere blogs.
Een volgende keer meer over het weef project met mijn servies en wat er nu weer op het getouw gezet is .. De washandjes zijn inmiddels klaar en die zal ik ook showen.


8 opmerkingen:

 1. Val van mijn stoel Willemien, wat een prachtige theedoeken! Echt ongelofelijk dat je die zelf gemaakt hebt, zo mooi geweven met al die tinten...! Het proces is nog steeds abracadaba voor me, maar het resultaat da's helemaal genieten. Complimenten voor je vakvrouwschap!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat zijn die doeken mooi ik weet hoeveel werk het is ,heb het ooit ook gedaan maar het weefgetouw staat werkeloos te wachten,komt er vast ooit weer van gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hé, leuk om weer een berichtje van je te zien. Het was lang stil op je blog...
  Ik kom er wel achter dat weven een techniek apart is, er gaat een wereld voor me open.
  Laat maar gauw komen dat volgende berichtje...

  Fijn weekend, groetjes van Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind ze prachtig! Maar goed dat je zes theedoeken tegelijk kunt maken, want het inrijgen is wel een vreselijk karwei: 800 draden! Het is alle moeite meer dan waard.
  Zo leuk om even met je mee te kijken. Ik had je al een tijdje gemist. Gelukkig ben je er weer!

  Dank je wel voor je leuke reacties op mijn blog! De tip over het museum in Harlingen onthoud ik nog even. Lijkt me heel leuk.

  lieve groet en een fijn weekend toegewenst,
  Betsy
  Wolatelier Dian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is vakwerk Willemien! Heel mooi! Die hang je toch alleen voor de sier op? Je blog is wel een toegevoegde waarde binnen blogland, want hier kom je niet veel mensen tegen die weven, leuk!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jaaaaa de eerste weefprobeersels heb ik mee mogen maken. Leuk om te zien hoe jij steeds beter gaat worden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je eigen theedoeken maken, dat is toch helemaal mooi. Zo kun je zelf je linnenkast vullen. Handig dat er meteen zes in één keer gemaakt worden.
  Fijn weekend, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Willemien,
  Wat een werk maar wel een heel mooi resultaat.
  Ik ben bang dat het weven er bij mij even inschiet. Ik ben zo druk bezig met breien. Na mijn vest volgen er nu weer diverse sjaals voor een volgende beurs.
  Groeten, Riet

  BeantwoordenVerwijderen