woensdag 21 maart 2012

Walle Geertsje sjaal

Vanmorgen ben ik even naar de markt in Harlingen geweest...
Daar was ik snel uitgekeken. Er waren 3 kramen en dan nog de vaste bloemenkiosk. Is het niet treurig!!!!????
Nu ging ik wel met een speciaal doel naar de stad. Ik wilde mijn pas geweven sjaal anders presenteren en ik dacht meteen aan Walle Geertsje.
Ik heb veel over haar gehoord. Zij was al lang overleden toen ik in 1968 in H. kwam wonen.
Zij zat met haar handel op de markt toen die nog op de Lanen was. Gewoon al haar spullen op straat en zij zat er op een stoel tussen in.
Zo is er van haar een beeld gemaakt als herinnering aan die tijd.


Ja, de markt was op de Lanen. Een levendige straat in het hart van de stad.Toen.........
Op woensdag morgen was de straat vol met kramen en handelaren; een leuke gezellige drukte en de winkels hadden ook veel klandizie. De winkels verdwenen en de markt werd steeds kleiner en toen bedacht men dat het beter was om de woensdagmarkt maar naar DE winkelstraat te verplaatsen. Even een opleving, maar nu vandaag het trieste aantal van 3 kramen(auto's).
Mijn weefwerk: 
Alweer een sjaal. Deze krijgt mijn jongste zus als verjaardags cadeau. Zij is roodharig en dit zijn dus echt Irene haar kleuren.De schering maakte ik van dunne lace wol met kleur verloop
deze twijnde ik met een dunne goudkleurige effen wollen draad.
Als inslag een lekkere zachte oranje mohair afgewisseld met dunne bruine wol.
De rijging door het riet is afwisselend 8 draden/cm en 4 draden/cm in verschillende breedte.
De inslag - gewoon linnenbinding - varieert ook en volgt de breedte van de inrijging....
De mohair heel zacht aanschuiven en de bruine wol flink aan slaan.


Aan het begin en eind werk ik het weefsel af met een open zoom steek terwijl het op het getouw staat.Het weefsel ziet er nog erg open uit, maar nadat het gewassen is met Eucalan zie je pas hoe mooi de sjaal is.
Lekker zacht en luchtig.
Harlingen is een prachtige oude stad met veel monumentale panden.Jammer dat er steeds meer winkelpanden leeg komen te staan. Dat moet niet te lang duren..... Op de Lanen is weinig leegstand; daar zijn heel wat winkeltjes veranderd in comfortabele woonhuizen. 
Het uitzicht over de Waddenzee is schitterend; er is pas een 
wandelpromenade geopend over de waterkering. De veer-
diensten naar Vlieland en Terschelling brengen veel drukte
met zich mee. Er zijn veel terrassen. Vanmorgen werd daar
druk gebruik van gemaakt. Het was heerlijk weer.

7 opmerkingen:

 1. Wat jammer nou van die markt, maar je had wel heerlijk weer en het leverde nog een leuke foto op. Mooie kleuren heb je gekozen voor sjaal. Als ik nu in Harlingen was geweest was ik naar het museum gegaan waar de merklappententoonstelling is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige shawl en wat een enig idee om hem zo te fotograferen. Wat leuk dat je naar V'broek komt. Als je het leuk vindt, zou ik het heel erg leuk vinden om af te spreken. Hetzij in Haarlem (aan mijn keukentafel) of in V'broek. Laat maar weten of je het aandurft en wanneer je in V'broek bent. En, neem je shawl dan svp mee. Zou hem heel graag in het echie willen zien. Groet, Wieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind de sjaal werkelijk schitterend! prachtig kleurverloop en ook dat open gedeelte is zo mooi. Jij tovert met draden, Willemien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Supermooie sjaal en helemaal geweldig hoe je hem aan ons laat zien! Stukje kunstnijverheid gepassioneerd met kunst en verleden... hou ik van!! Heb zelf een wild weefplan in mijn hoofd zitten, maar aangezien ik geen enkele weefervaring heb noch een weefgetouw, mag ik je daar een keer met wat vragen over mailen? Fijne dag!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een mooie sjaal willemien. daar zou je zuster wel heel blij mee wezen. maar even een vraagje en ik bedoel het niet vervelend hoor maar word je het nou niet beu, elke keer sjaals weven. dat is toch eentonig?? of vind je dat juist elke keer weer een uitdaging?? geen idee hoor, ik ben geen weef talent hihihi. het is zeker jammer dat harlingen er zo uitziet. ik liep laatst over de voorstraat en het zag er inderdaad triest uit. alle gezelligheid is eruit. net zoals sneek, dat was ook altijd super gezellig maar alle boetiekjes zijn weg. die kunnen niet meer overleven in deze tijd. ook de markten zijn niet meer zo jammer genoeg. crisis en alles kopen op het internet zijn de oorzaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige sjaal is het geworden. Het zijn ook precies de kleuren die onze (roodharige) dochter prachtig staan!
  Ja, het is wel ontzettend jammer dat de levendigheid uit de stad gaat. Jammer, die leegstand en de superkleine markt. Het is wel iets wat in meer steden voorkomt....
  Wel een leuk verhaal over Walle Geertsje en wat mooi dat ze geëerd is met een standbeeld. Je sjaal doet het heel goed bij haar :)

  Dank je wel voor je leuke, uitgebreide reactie op mijn berichtje over ons bezoek aan Harlingen!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ontzettend mooi! Weven heeft nooit mijn interesse gehad, al heeft er tijdens mijn jeugd jaren een heel groot getouw in de woonkamer gestaan, ik vond het maar niks. Maar nu ik zelf spin en veel vezels bezig ben ga ik het steeds meer waarderen. En er is veel meer mooi materiaal om mee te weven dan de wol die mijn moeder 30 jaar geleden gebruikte. Ik vind je sjaals dan ook prachtig, maar ook de theedoeken! Prachtig hoor.

  BeantwoordenVerwijderen