maandag 9 juli 2012

Zakdoeken en wolletjes

Ben al een paar weken bezig met een weefproject voor Heer Bommel. Hij is mijn grootste supporter en dat is logisch want hij is opgegroeid tussen wol en handwerken... Zijn ouders hadden een wol- en handwerkzaak. Toen ik zijn vader voor het eerst ontmoette vroeg hij mij of ik ook hobby's had..... ja, zei ik naar eer en geweten...handwerken... hij schudde zijn hoofd>>dat was werk...... Toch kwam het goed uit dat ik wel wat voelde voor die materie.. heb heel wat strengetjes borduurgaren en bolletjes wol verkocht....
Het is nu lang geleden en mijn Heer Bommel is nog steeds vol belangstelling voor al mijn textiele bezigheden.
Vorige week waren we in Orvelte en natuurlijk heb ik daar iets gekocht....De hand haspel zag ik op de site van Hans en Gerrie en had die bij hen besteld samen met een paar potjes wolverf. Lijkt me erg handig want je kunt hem uit elkaar halen en dan is het maar een heel klein dingetje. Zij hebben het wolfestival mee georganiseerd.
De wol is een prachtige handgeverfde bouclé; wat ik er van maak weet ik nog niet. 
Het kleine bolletje is 100% nylon......!!!??? Wat moet je daar nou mee?? Het is firestar en een vleugje mee kaarden bij de wol die je gaat spinnen geeft een prachtige schittering. Dat ga ik maar eens uitproberen.... gekocht bij Sylvia .Een streng lace garen, 100% merino, ongetwijnd, ragdun. Ik kocht het ook bij Sylvia. Ze heeft het in heel veel kleuren en het kost bijna niets. Een rondbreinaald met  bamboe breipunten, breit heerlijk.... en dezelfde hand haspel.Een patroon van Marleen van der Vorst . Zij verkoopt patronen voor o.a. sjaals. De wol die ik uitzocht is 65% merino/20% bamboe/ 15% zijde.
Zo, voorlopig kan ik vooruit en er ligt nog wel meer materiaal hier....Ik zit bepaald niet zonder......


En nu de zakdoeken... Mijn Heer Bommel is grootverbruiker van zakdoeken en ze mogen alleen wit zijn, geen kleurtje en dergelijke zakdoeken beginnen schaars te worden......
Er MOETEN 4 zakdoeken in de broekzakken en per week gaan er ongeveer 40 de was in....meestal meer, zelden minder.
Er wordt wat afgesnotterd, want de keukenrollen en tissues zijn altijd binnen handbereik. 
Ach vooruit, als dat de enige eigenaardigheid is....... je kunt  hem altijd om een schone zakdoek vragen......
De zakdoeken raken versleten en het is moeilijk nieuwe te kopen....... ze zijn er gewoon niet meer....wel met kleurtjes.. 
Oplossing:
Zelf weven.


Heb dus nu zakdoeken op m'n weefgetouw staan. Lekkere grote... Veel draadjes en behoorlijk wat meters want het inrijgen is veel werk en er moet natuurlijk wel een rand in....
Inmiddels heb ik 8 stuks geweven en nog 4 te gaan. De schering is linnen en de eerste 3 zakdoeken zijn ook ingeslagen met linnen. Het is prachtig materiaal, maar niet gemakkelijk om te weven: het geeft totaal niet mee.... 
Voor de andere zakdoeken gebruik ik bamboe als inslag. 
Dat werkt prettig. Als alles geweven en gewassen is moet er gezoomd worden. Ook een flinke klus want linnen hoor je met de hand te zomen. De foto is van heel dichtbij genomen terwijl het weefsel nog op het weefgetouw zit....... door het wassen verandert er nog veel. Linnen en bamboe nemen heel goed vocht op en daar zijn zakdoeken voor bedoeld.....
Je moet wat over hebben voor de goede zaak. Ik doe het met liefde.  

14 opmerkingen:

 1. Elke gek hef zien gebrek zeggen ze in de achterhoek.je bent maar wat gek op b.
  Vertroetelen is ook een gave. Genieten van elkaar is het geheim. Xxxas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie kleurcombinaties van de wol. En zakdoeken weven....ik moet er niet aan denken. Wat een werk. Knap van je hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie strengen wol...: ik zou ze zomaar in de kamer kunnen ophangen (als ik ze had..).
  Maar dat jouw man 40 zakdoeken per week gebruikt....oh.., ik dacht dat ik er veel in de was had.. En dat moet natuurlijk ook allemaal gestreken worden!
  Dat zal me een fijn werkje wezen om ze zelf te weven, ik bewonder je!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke plannen allemaal,en dat weven enig jammer dat je hier niet om de hoek woont mooie kleuren en materialen veel werkplezier Gr. Marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een bijzondere opdracht heb jij jezelf gegeven. En ozo leuk om te lezen dat je zakdoeken zelf weeft. Hoeveel gaan het er worden? Volgens mij kom je zomer wel door ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een bijzondere hobby weven, kende het helemaal niet , maar lees met bewondering je bezigheden.
  Practige kleuen heel veel succes met je plannen, het zal zeker lukken.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een klus heb je op je genomen, zakdoeken! Hoeveel draden per cm? Ik ben benieuwd hoe ze de was uit komen. Succes, groet,
  Alida

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie aankopen heb je gedaan! De kraam van Hans en Gerrie kun je gewoonweg niet voorbij lopen zonder iets te kopen, weet ik uit ervaring ;) De haspel lijkt me heel handig. We zullen binnenkort wel weer mooie werkjes te zien krijgen van de prachtig gekleurde wol. Je krijgt het nog druk. Wat een werk om al die zakdoeken zelf te maken. Maar als ze eenmaal klaar zijn, heb je wel eer van je werk: ze worden elke dag en in groten getale gebruikt!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie spullen heb je gekocht! Leuk dat je zelf zakdoeken weeft!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb dit berichtje weer met plezier gelezen. Je hebt prachtige aankopen gedaan en slim dat je al wat besteld had.
  Ik kan me voorstellen dat je graag weeft en zelf geweven zakdoeken zijn natuurlijk van super kwaliteit, maar 40 per week in gebruik?! Heeft je man misschien hooikoorts? Als mijn man en dochter de pilletjes niet gebruiken snuiven ze ook de hele week door ;)
  Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik weet bijna niks van weven en spinnen, maar door jouw enthousiaste manier van vertellen zit ik hier toch te genieten. Van de mooie spullen die je kocht, van de duidelijke uitleg. En tenslotte van de prachtige zakdoeken in wording. Genieten met een grote G :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijk moois heb je gekocht. Echt heel erg noodzakelijk want een mens moet toch spinnen om kalm te blijven nietwaar ;-) (ik wel hoor)
  Nee, echt heel mooi. Die niddy noddy heb ik ook en het is een heel gemakkelijk dingetje. Ik neem hem mee naar de spingroep of naar een cursus bij De Spinners en zo.
  En ja zakdoeken!!!!! Daar wil ik graag een foto van zien als ze klaar zijn. Welk garennummer heb je gebruikt en hoeveel draden per cm? Zo luxe. Jouw heer Bommel zal vast heeeeeeel erg blij met je zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat geweldig van je dat je al die zakdoeken zelf gaat weven! Ik heb ooit sjaals geweven, maar dat was niet zo'n fijne werk als die van jou! Heer Bommel mag erg blij wezen!
  Ik lees altijd graag je reacties!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een hele grote uitdaging, zakdoeken weven, maar wat leuk! Maak je ook even een stapeltje voor de foto?
  Leuk ook om met verschillende materialen, gereedschappen en vooral ook kleuren bezig te zijn.
  Eigenlijk horen we wel 200 jaar oud te worden, want alle plannen moeten toch een keertje uitgevoerd worden.
  Groetjes, Immy

  BeantwoordenVerwijderen