zondag 25 november 2012

Blauwe en rode weefsels

In mijn vorige blog liet ik een weefsel zien dat niet helemaal goed ging... maar gelukkig kregen de draden van de schering een goede bestemming; er is niets verloren gegaan. Kleinzoon Berend heeft er kussentjes van gemaakt.
Iedere donderdag haal ik hem van school en dan is hij een nachtje bij ons. Vaak is hij achter 'zijn' weefgetouw te vinden en dan heeft hij de koptelefoon op en luistert ondertussen naar zijn favoriete muziek. Hij is al weer met het volgende werkstuk bezig en dit wordt een sjaal in zijn lievelings kleur: blauw.
Afgelopen donderdag kwam hij niet aan weven toe want er moest met de naaimachine gewerkt worden...
Er moesten zomen in handdoeken gemaakt worden en dat wilde hij wel doen. Hij heeft er echt talent voor! De spelden doe ik er in, maar het zal niet lang meer duren of hij kan dat ook.  Nog even een foto waarbij het kussentje gebruikt wordt... een Ikea krukje is ook zo hard....
Hij heeft sinds kort zijn eigen label: super trots en dik verdiend; natuurlijk in zijn kleur.
Vanmiddag heb ik een nieuwe blauwe schering gemaakt en morgen ga ik die op mijn weefgetouw zetten.
Dit was het blauwe verhaal en nu ga ik over het rode 'drama' vertellen.
Ik had een prachtige rode sjaal geweven..... en toch kon ik hem niet weggeven want na een wasbeurt was het inslag garen totaal vervilt en dat was bepaald niet de bedoeling.
Het was een mohair soort die niet erg was bestendig was.
Toen was er nog niets aan de hand..... de sjaal was klaar om van het weefgetouw af gehaald te worden...
Als ik nu zo naar de foto kijk lijkt het wel mee te vallen; een detail van de zijkant laat wel zien wat ik bedoel en als je op de foto klikt zie je helemaal dat dit niet goed is.
Jammer, maar ook voor dit mislukte weefsel komt wel een bestemming. Dit gebeurde vlak voor onze Zeeland reis. 
Bij Jeanet bestelde ik 2 bollen Regia met Hand-dye Effect. Zij had dit garen niet in haar collectie maar zorgde wel dat ik het kreeg..HULDE.. Op zaterdag 3 november arriveerden de bollen hier op Bommelstein en een week later was de nieuwe sjaal klaar. Ik kon er pas op vrijdag mee beginnen  want al mij weefgetouwen waren nog bezet met andere weefsels. Vrijdag de schering opzetten, door de hevels en het riet halen en op zaterdag aanbinden en weven.....
Ik kon de hele dag lekker doorwerken en de volgende dag kreeg weer een andere zus (ik heb er 5) alsnog haar verlate verjaardagscadeau. Ook dit werkstuk kreeg een wasbeurt en nu gelukkig geen problemen. Ik had geen tijd om het proces te fotograferen; toch nog vlug, voordat hij meegenomen werd, een foto op de tuintafel die overigens binnen stond.
Het is een lekkere lange sjaal geworden en hij is super zacht. Het effect is heel anders dan bij breiwerk, waarvoor dit 
garen meestal wordt gebruikt. Het is 70% superwash wol en 25% polyamide en nog 5% acryl; het mag niet in de droger..... dat lijkt me ook niet nodig.

14 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend jammer dat je sjaal 'mislukt' is. Misschien ook een kussentje?
  En wat heerlijk dat je kleinzoon ook graag iets 'maakt' en het nog kan en leuk vind ook.
  Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Willemien, hoe jammer het ook is van die mislukte sjaal, toch vind ik hem helemaal niet verkeerd.. Je ziet tegenwoordig best veel vervilte kledingstukken, misschien een idee om hem nogmaals, nu expres te heet te wassen en zodoende helemaal te vervilten, en dan van die lap iets te naaien zoals een theemuts of zo? Complimenten aan je kleinzoon, wat ontzettend knap van hem, dat hij al zo prachtig kan weven! Die laatste rode sjaal is ook een juweeltje, wat zal je zus blij zijn!! Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie weefsels weer, Willemien. Ook ik vind het vervilte weefsel nog steeds mooi.
  Volgens mij geniet jij net zo hard van de vaardigheden van je kleinzoon als hijzelf. Wat moet dat heerlijk zijn om je passie met je kleinkind te kunnen delen.
  En voor je zus mag de winter ook wel komen, met die prachtige sjaal. Het lijkt me overigens wel heel bijzonder om zoveel zussen te hebben. Ik heb er eentje, waar ik overigens ook heel gek mee ben!
  Groetjes,
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willemien,
  Wat geweldig zo'n kleinzoon die jouw passie deelt. De mislukte sjaal zou ik nog wat heter wassen zodat hij nog meer vervilt. Kun je er dan een tas of zo van maken.
  De sjaal voor je zus is prachtig geworden!
  Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om je kleinzoon daar zo te zien zitten weven. Het kussentje is mooi geworden. Je nieuwe sjaal vind ik ook mooi. De mislukte sjaal ziet er best wel speels uit. Gelukkig overkwam het jezelf en niet de ontvanger.
  Fijne week, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg leuk dat je kleinzoon dit ook doet ,je zal wel genieten ,vind de sjaal overigens nog best leuk inderdaad wat heter wassen en dan maar kijken wat nog kan de nieuwe is prachtig je zus zal blij zijn Gr. Marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk dat je een kleinzoon hebt die jou passie deelt. Hij is goed zeg!

  groeten, Alida

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een geweldig bericht. Eerst over Berend die zo kan genieten van zijn weefwerk en dan die verschrikkelijk leuke label. Waar heb je die besteld? En dan het rode drama. Toch nog een meer dan mooie sjaal voor je zus..... Vijf zussen, wat een feest! Groet @

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, wat zul jij genieten van je kleinzoon die daar met veel plezier zit te weven! Het zijn ook heel mooie werkstukken die hij maakt. De sjaal wordt echt prachtig en ook het kussen mag er zijn.
  Jammer dat er soms iets mis gaat met een weefsel. Het maakt je wel weer creatief om er toch nog iets mee te kunnen doen.
  Je rode sjaal vind ik geweldig! Wat toch een mooie techniek om te doen. Ik begin er steeds meer zin in te krijgen. Nu de tijd nog.....

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtige shawl! En die kleinzoon.... supertrots erop zijn !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige kleuren voor de sjaal. In Nederland kun je er wel een paar van gebruiken! Leuk hoor dat je kleinzoon ook weeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat schattig dat je stoere kleinzoon een eigen label heeft. En wat gaaf dat hij al zo goed meewerkt. Prachtige sjaal heb je voor je zus gemaakt zeg! Daar zal ze heel blij mee zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind dit zo top, Willemien. De Berend heeft mijn hart gestolen...
  Groet, Wieke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk zeg, dat je kleinzoon ook wil weven! Mooi om te zien :) Een prachtige sjaal trouwens, die rode. Lekker om zo om te slaan!

  BeantwoordenVerwijderen