vrijdag 16 november 2012

Brei- en haakwerk van mijn zus Froukje

Afgelopen zondag vierde mijn oudste zus Tiny haar verjaardag. Natuurlijk waren wij er ook  en we knoopten er een paar dagen aan vast want we moesten onze vakantie nog 'evalueren'. Dat hebben we maandags gedaan.
Zus Froukje was ook van de partij en zij had DE door haar gebreide Arnemuidense Visserstrui meegenomen want hij moest nog op de foto. Patroon, garen en advies natuurlijk van Jeanet
Heer Bommel wilde wel even als model dienen en de trui paste ook hem prima maar hij is voor Froukje haar man. Ze heeft er minder dan 4 weken over gedaan om hem te breien en als ze bij Koos op bezoek ging had ze ander breiwerk mee..
Deze kantsjaal is ook al bijna klaar en in Zeeland haakte ze even een paar pannenlappen van restanten katoen van onze moeder die al jaren bij Tiny in een doos op zolder lagen..
Lekker kleurig en met al even fleurige achterkanten..
Zo'n prachtige trui wil iedereen wel en het toeval wil dat onze jongste zwager een familiedag had gehad op Scheveningen - waar zijn familie vandaan komt - en daar had hij een prachtige visserstrui gezien...... in het museum. Hij zou z'n schoonzuster eens lief aankijken....en dat heeft hij gedaan, maar ook heel veel achtergrondinformatie aangeleverd. Froukje heeft al een aantal proefjes gemaakt. De Scheveningse visserstrui heeft veel kabels in de bovenste helft van voor- en achterpand. Zwager Michiel heeft een grote maat nodig maar dat is geen punt voor de breister. Het garen wordt besteld en dan kan ze los.

Zus Tiny kocht ook garen bij Jeanet uit Arnemuiden en zij heeft haar eigen patroon gekozen..
Een prachtige kleur die haar heel mooi staat. Als ie klaar is maak ik er een foto van en laat ik het resultaat zien. 
Ik kocht daar 2 bollen dikke sokkenwol met de bedoeling er een sjaal van te weven. De kleuren zijn prachtig.
Het maken van de schering verliep voorspoedig en alles ging lekker vlot. Het zag er allemaal heel mooi uit en ik was helemaal blij...... 
Prachtig toch? Na een halve meter weven begon de ellende. Ik had het kunnen weten want het garen was ongetwijnd. Ik dacht sokkenwol.. dat is sterk, ja om te breien wel.. 
Het begon op te stropen en ik had veel draadbreuk. Het was niet  leuk meer.. De schaar er in en van het geweven stuk maak ik wel wat.. Resultaat: heel veel lange draden van ongeveer 4 meter, maar ook die zijn niet verloren.... Kleinzoon Berend is kussentjes aan het weven voor op zijn kamer en als inslagmateriaal is dit garen prima.
Zo gaat er niets verloren. Als de kussentjes helemaal klaar zijn laat ik ze zien.
Een enkele keer gaat er wel eens iets mis. Een volgende keer laat ik nog een weefsel zien waarbij ik jammerlijk de mist in ging.... De beste breister laat immers wel eens een steek vallen....

7 opmerkingen:

 1. Nou daar kan niemand tegen op wat een tempo die zus van jouw ,mijn trui is ook af zet hem van het weekend erop. Mooie dingen allemaal en met het weven ook nog goed gekomen en ja we hebben inderdaad allemaal ook wel eens pech niet getreurd en de draad weer oppakken lieve groet marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Willemien,
  Wat een prachtig werk allemaal! Het is mij ook eens overkomen met ongetwijnd garen.
  Had het zelf ook nog geverfd. Later heb ik het weer voor iets anders gebruikt. Ik heb eens een omslagdoek geweven van heel dun ongetwijnd garen en die is prima gelukt.
  Het komt dan misschien door de dikte.
  Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Willemien
  Wat laat je mooi werk zien van je zussen. Heel mooi breiwerk, ik heb ook heel veel truien geebreid, en kabel werk is leuk breien. Nu even meer ander handwerk, maar zou zo weer een trui willen opzetten.
  Je had even pech met het weven, maar geen matriaal overbodigg weg. Heb ook wel ens een stofje verknipt, wie niet))
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jouw zus heeft vast schroeiplekken op de breipennen, wat een tempo! Maar een schitterende trui!
  Jammer dat er soms wat mis gaat, maar ach, je wordt er nooit dommer van, zeg ik maar. En jij bent heel inventief en benut het toch nog.
  Ik ben nog steeds heel blij dat je me een poosje geleden wees op de cursus in Zeist. Vandaag hadden we de 3e les en ik ben weer vol inspiratie en ideetjes thuis gekomen. Heerlijk!!!!!!
  Groetjes,
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Willemien, jullie zijn wel een echte creatieve familie! Een trui breien in 4 weken tijd, petje af voor je zus. Hij is trouwens wel heel mooi geworden. Trouwens de trui van je andere zus wordt ook mooi.
  Jammer dat het met de sokkenwol niet wilde lukken. Het ziet er wel heel mooi uit. Ik heb nog zo'n bol liggen voor een paar sokken.
  Ik vind het toch zo leuk dat je kleinzoon zo'n plezier heeft in het weven! Ik ben benieuwd naar de kussentjes.

  Fijn weekend verder en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O wat een geweldig mooie dingen allemaal en wat een tempo in de familie. Mijn zus kan veel, maar die van jou dus ook. Dat van jouw weefwerk is natuurlijk wel jammer, maar ook weer erg inventief om de draden voor je kleinzoon te bewaren. En heer Bommel: ik zei het vaker: hij is een kanjer. hartelijke groet @

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat jammer van je schering, maar het overkomt ons allemaal wel eens denk ik.
  Leuk de vissertrui van je zus, ikzelf ben nu bezig met een Guernsey-trui voor mijn man, hij lijkt wat breed dus even afwachten wat het wordt.
  groeten, Alida

  BeantwoordenVerwijderen