dinsdag 27 december 2011

Miniaturen

Eigenlijk weef ik altijd op een weefgetouw; heb er drie en allemaal hebben ze eigen mogelijkheden. 
Dit jaar is het thema van onze weefkring, miniatuurweven. 
In oktober kwam Christel Aarts naar het hoge noorden om met ons een miniatuur te weven van papier. 
Het is een werkje dat niet al te veel tijd vraagt. Het weefsel is ongeveer 7 bij 7 cm groot en een bijpassend passe-partout maakt er een leuk kaartje van.
In januari gaan we flapjes weven, met naald en draad. 


Als kind was ik wel bezig geweest op een weefraam en ook was ik in de weer met kartonnetjes. Op een getouw werken is wel iets anders.
  


In 2008 ben ik op weefles gekomen bij Carolien vd Velde die toen nog haar atelier had in Easterein. Het klikte, voor dat ik het wist zat ik te ontwerpen en samen hebben we een schering gemaakt.
Zo had Carolien het eerste werkstuk voor mij klaar staan.


Op de woensdag na Pasen kon ik los. Carolien had alles weefklaar gemaakt en ik had direct de slag wel weer te pakken. Wel even ophalen hoe het verwisselen van kleuren ook al weer werkte en daar ging ik.........in de derde les was de theedoek klaar, maar alles bleef op het getouw want er volgde nog meer. Het inrijgen vooral is een hele klus en daarom maken weefsters meters.........In no time had ik alles klaar want ik gebruikte nu 1 kleur voor de inslag. Nu heb ik dus 1 geruite en 2 gestreepte theedoeken die we dagelijks gebruiken.
  

4 opmerkingen:

 1. Wat een mooi miniatuurtje! Prachtige kleurencombinatie. Ook leuk om papier en garen samen te verwerken. Daar krijg ik helemaal zin in om mee aan de slag te gaan....

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo leer ik weer wat, Willemien. Dat er meerdere soorten weefgetouwen bestaan, bijvoorbeeld. Logisch eigenlijk; je hebt ook verschillende soorten breinaalden, maar van weefgetouwen wist ik het niet. Ben wel benieuwd naar een foto van je zelfgeweven theedoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zeg: ik heb van het begin je enthousiasme meegemaakt en zie dat je je nog steeds helemaal voor het weven inzet. Hobby rules!!! Morgen eerst maar bollen bakken en dan weer aan de kleedjes! !!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Willemien, wat leuk om kennis te maken met een echte weefster! Eerlijk gezegd, heb ik dit nog nooit 'echt' gedaan, (behalve met de kinderen uit mijn klasje, op een houten weefraampje) maar zoals veel origineel handwerk intrigeert het me wel... gewoon, omdat het de oorsprong is van textiel! Wie weet, inspireer jij me wel om ook eens met weven te beginnen! Hartelijke groet Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen